Що робити, якщо втратив хрестик

Натільний хрест для православної людини є великою святинею, до якої слід ставитися з належним благоговінням. Однак, у житті трапляється, що людина з різних причин втрачає свою натільну розп’яття. У зв’язку з цим можуть виникнути запитання, як бути в такій ситуації.

Кожен православний чоловік повинен носити під одягом символ спасіння, здійсненого Господом Ісусом Христом для кожної людини. Цим символом і є натільний хрест. У православній традиції розп’яття не розуміється виключно знаряддям страти, як вважають різні представники секстантских рухів, воно, насамперед, жертовник, на якому Христос зробив діло спасіння людини.

Носячи під одягом натільний хрест, православний віруючий намагається не забувати про хресний подвиг Христа. Тому багато людей намагаються не знімати з себе розп’яття протягом усього життя з моменту прийняття таїнства святого хрещення. Однак, іноді може виникнути ситуація, коли гайтанчик або ланцюжок, на якій тримається хрест, рветься. При цьому людина, не відчуваючи того втрачає свій натільний хрест.

Для віруючої людини втрата натільного хреста є неприємною подією. Тому відразу з моменту виявлення пропажі варто якомога швидше надіти на себе новий натільний хрест. Його можна придбати в храмі (у такому разі розп’яття буде освяченим) або ж в магазині (тоді необхідно освятити розп’яття). У деяких православних людей вдома можуть зберігатися натільні хрести, наприклад, в іконах. Немає нічого страшного одягнути на себе таке розп’яття, адже краще швидше бути з хрестом, ніж без нього. У будь-якому випадку відповідь на питання, що робити при втраті хреста один — необхідно якнайскоріше використати для іншого розп’яття.

Деякі люди з пропажой хреста пов’язують якісь містичні забобони. Інші, після втрати бояться надягати на себе який-небудь інший хрест (особливо, якщо його хтось носив). Тому вони довгий час можуть залишатися без хреста. Такий підхід неприйнятний для православної людини. Головне, після втрати надіти на себе хрест як можна швидше. Потім, якщо є таке бажання, можна поміняти хрестик на інший, куплений, наприклад, у магазині або храмі.

Трапляється, що людина за своє життя втрачає хрести неодноразово. Найчастіше це відбувається по недбальству до святині. Хрестики знімають перед душем або лазнею, басейном, потім забуваючи про них. Залишають в інших місцях. У такому випадку після втрати хрестів з-за свого зневагу необхідно сповідатися в неблагоговейном відношенні до носіння натільного хреста. Втім, будь-який православний людина, котра усвідомлює свою провину у втраті хреста по яким би то не було причин, цілком може приступити до таїнства покаяння.

Якщо натільний хрест втрачається унаслідок розриву ланцюжка або несправності застібки, варто придбати нову ланцюг або мотузочку (гайтан), щоб уникнути повторної втрати. А головне — надалі намагатися не втрачати свою натільну розп’яття, пам’ятаючи про те, що смерть Господа Ісуса Христа була здійснена заради спасіння кожної людини.