Як створювалися парадні інтерєри Зимового палацу

Зимовий палац – одне з найбільш урочистих і чудових будівель Санкт-Петербурга. Його ошатні фасади асоціюються з кращими видами Північної столиці, поворотними подіями російської історії і найбільшим музеєм країни і світу – Ермітажем. Але якщо фасади в основному зберегли свій первісний вигляд, то з інтер’єрами справа йде зовсім інакше.

Палац будувався на замовлення імператриці Єлизавети Петрівни як зимова царська резиденція. Італійський архітектор Франческо Бартоломео Растреллі звів будинок у стилі бароко. Особливо ошатний, пишний і величний цей стиль в Росії середини XVIII століття отримав назву Єлизаветинського бароко. Палац будувався більше десяти років, з 1754 по 1762 роки і дочки Петра пожити в ньому вже не довелося. Катерина II відразу звеліла переробляти інтер’єри згідно з новою модою. В кінці XVIII – першій чверті XIX століття всі приміщення, за невеликим винятком, починають набувати новий вигляд у стилі класицизму, що панував тоді в архітектурі Росії. Але і ці ансамблі в даний час відомі тільки по образотворчим і документальних матеріалів.

В грудні 1837 року в палаці сталася пожежа. Будівля з дерев’яними перекриттями палало протягом тридцяти годин. На другому і третьому поверхах вогнем було знищено майже все. Комісія з відновлення палацу була створена вже на наступний день, її очолили архітектори Василь Стасов і Олександр Брюллов.

Частина інтер’єрів вирішено було змінити, але інші, що мали особливе значення, потрібно було відновлювати. Серед таких інтер’єрів Парадні сходи. Вона створювалася як Посольська, тому, що на ній повинні були підніматися посли іноземних держав. Тому Растреллі зробив сходи надзвичайно урочистій і пишною. З перших кроків по ній повинні були відчуватися потужність і велич Російської держави. По цій драбині царська сім’я спускалася до Неві під час святкування Богоявлення. В пам’ять хрещення Христа у водах ріки Йордан сходи стали називати Йорданської.

Сходи у Растреллі вийшла дійсно чудова. Входить раптово відкривається величезний простір – більше двадцяти метрів заввишки. Архітектор відвів під розміщення цієї драбини весь північно-східний ризаліт будівлі. Білі з золотим орнаментом стіни справляють враження вишуканої розкоші. З північної сторони прорізані величезні вікна, на протилежній стороні стіна глуха і тут зроблені віконні плетіння, в які вставлені дзеркала. Від цього простір здається ще світліше і просторіше. На рівні другого поверху простір збільшується за рахунок галереї з колонами. Растреллі поставив дерев’яні колони, облицьовані рожевим штучним мармуром. Стасов замінив їх на гранітні. Стеля прикрашена розписом, це полотно італійського художника Градицци, що зображує Олімпійських богів. Картина, яку Стасов знайшов в запасниках Ермітажу, щоб замінити згорілу виявилася менше за розміром. І тоді простір, що залишився розписали, ця розпис створює ілюзію продовження архітектурних елементів, такий прийом так само часто використовувався в епоху бароко.

З верхнього майданчика дві двері ведуть в анфілади парадних залів. Растреллі головною зробив Невську анфіладу, саме через неї можна було потрапити в тронний зал. Тепер головною стала Велика анфілада, вона розташована перпендикулярно Невської і займає всю східну сторону будівлі. Інтер’єри цієї анфілади втратили свій первісний вигляд ще до пожежі.

У 1833 році Огюсту Монферрану було доручено оформлення залу, присвяченого пам’яті Петра I. Головним змістовним елементом залу стала живопис, як це було прийнято в епоху класицизму. В меморіальному залі з’явилися картини, що прославляють подвиги Петра. Головне полотно роботи художника Амикони розмістили в глибокій ніші. На ньому російський самодержець зображений з богинею мудрості Мінервою. Стіни залу були затягнуті малиновим оксамитом, стеля позолочено, а підлоги прикрашені складальним паркетом, складеним з дев’яти порід дерева. На жаль, Петровський зал виявився в самому осередку пожежі. Але Стасову вдалося відтворити його майже в первісному вигляді. Основні декоративні елементи були збережені. Але по стінах додані позолочені пілястри, а в центр кожного простінка поміщений бронзовий двоголовий орел, все це надає залу ще велику урочистість.

Так склалося, що в Зимовому палаці якийсь час не було великого парадного тронного залу. У 1781 році для нього вирішено було прилаштувати новий корпус. Він розташувався зі східної сторони між північним та східним ризалітами. Роботами керував приїхав з Італії Джакомо Кваренгі. Друга назва залу – Георгіївський, в честь святого покровителя Росії. До пожежі величезний двусветный зал був прикрашений мармуром білого, сірого, світло-червоного і синього кольорів. Оздоблення доповнювала позолочена бронза, розписний плафон і набірний паркет.

Ім’я Василя Петровича Стасова не випадково називається в ряду основних архітекторів – творців Зимового палацу. Його талант був прикладений до відновлення багатьох парадних приміщень. Для нового оформлення Тронного залу він використовував тільки білий мармур. Всі деталі виготовлялися за кресленнями Стасова в Каррарі, в Італії. Основним квітами оновленого інтер’єру стали білий – колір мармуру і золотий – 18 тисяч бронзових позолочених деталей. Навіть стеля Стасов вирішив не розписувати, а розбити його на глибокі кесони, прикрашені позолоченим орнаментом. Доповнили пишне оздоблення багатоярусні люстри.

Не менш важлива заслуга Стасова і надання нинішнього вигляду Галереї 1812 року. Цей меморіальний зал, присвячений славної перемоги в Вітчизняній війні. Його проектування було доручено Карла Івановича Россі. Перед архітектором стояло складне завдання, портрети героїв повинні були розміститися в досить вузькому приміщенні довжиною більше 50 метрів. Щоб уникнути монотонності Россі розділив його на три частини парними колонами і рельєфними арками на склепіннях. На щастя, під час пожежі портрети були врятовані, але відновити інтер’єр в колишньому вигляді Стасов вже не міг із-за того, що були перебудовані сусідні приміщення. В результаті галерея стала довшою. Стасов не став розчленовувати простір, а навпаки підкреслив його єдність гладким циліндричним склепінням. Декоративність стелі надає гризайльная розпис, крім того зал прикрашають барельєфи над дверними прорізами і фігурні свічники. В результаті зал, основним елементом якого є розташовані по всіх стінах портрети, став більш урочистим, що відповідало духу нової епохи.

Пам’ять перемоги 1812 року в образно-алегоричній формі увічнює так само Олександрівський зал роботи Брюллова. Ідея створити у палаці інтер’єр присвячений імператору-переможцю виникла ще на початку 1830-х років, але здійснити її виявилося можливим тільки при поновленні будинку після пожежі. У свою чергу саме ця обставина дозволила Олександру Брюллову повною мірою реалізувати свій сміливий у декоративному відношенні проект. Зодчий розділив простір двусветного залу виступають зі стін пілонами. Найефектнішою частиною є стеля. Чотири центральні частини перекриті віяловими склепіннями, несучими пологі купола, а дві бічні частини – циліндричними склепіннями. З середини XIX століття в архітектурі Росії панував історизм – особливий стиль, який звернувся до архітектури минулого. У декорі і конструкції Олександрівського залу Брюллов використовував елементи готичної архітектури. Меморіальне звучання інтер’єру надають живописні твори, ліпний арматура з військової символікою і 24 рельєфні медальйона на теми війни 1812 року роботи скульптора Толстого.

Брюллов працював так само і над оформленням особистих покоїв членів імператорської сім’ї. Половина імператриці Олександри Федорівни, дружини Миколи I починалася трьома вітальнями, найвідоміша з них Малахітова. Мало знайдеться інтер’єрів рівних цього по вишуканої розкоші і ошатною урочистості. Стіни вітальні оброблені білим мармуром, білий стеля густо декорований позолоченою ліпниною, золочені двері та інші деталі є лише акомпанементом для благородної зелені уральського малахіту. Відкриття на Уральських рудниках Демидових покладів цього матеріалу дозволило оформити рідкісним до того каменем цілий інтер’єр.