У звичайного горобця є досить симпатичні родичі. Маленькі, але дуже барвисті пташки живуть на всіх континентах, від Арктики до Антарктики. Називають їх трясогузками. Тут ви зустрінете цікаві факти про те, як виглядає, де живе і чим харчується трясогузка.

Опис птиці

Невелика (до 20 см) птах має струнке тіло, високі ноги і довгий, покачивающийся хвіст. Переважаючі в оперенні кольори — чорний, сірий і білий. Самки білих плісок лише трохи блідіше самців, тоді як у деяких видів (наприклад, у чорноголовій плиски) самець пофарбований у яскраві чорно-жовті кольори, при цьому самиця нічим не примітна.

На відміну від інших пернатих, по землі ці пташки не скачуть, а пересуваються бігом, характерно похитуючи хвостом. Саме за це похитування плиска і отримала свою назву.

Популяції, що живуть у північних районах, восени мігрують на південь, вважаючи за краще проводити зиму в Африці або Азії.

Місця проживання

У природі існують кілька видів цих птахів. В наших широтах найчастіше зустрічаються чорноголова, біла і жовта плиски.

Довгохвості і рябі птахи — мешканці Африки. На Мадагаскарі поширений ще один вид — мадагаскарська трясогузка.

Мешкають ці птахи поруч з людьми. Люблять вони і відкриту місцевість недалеко від водойм. Раціон цих невеличек різноманітний, хоча і складається з комах. Вони з задоволенням їдять жуків, бабок, коників, сарану, ос і цвіркунів.

Полюють також на водних комах. В основному птах збирає собі їжу з землі, але якщо потрібно, може і злетіти в повітря. У гонитві за водній живністю, вона спокійно опускає голову у воду. Деякі види не гребують черв’яками, ягодами і насінням рослин.

Особливості розмноження

Сезон розмноження триває з квітня по серпень. У році буває до трьох виводків.

Самці активно захищають свою територію, знаходять їжу для самок і будівельний матеріал для гнізд. Будівництвом гнізда займається самка, розташовуючи його в траві, в тріщинах скель, під мостами або в стовбурах дерев.

Плиски моногамні, після спарювання птахи відкладають до 8 яєць. Высиживанием займається самка, хоча іноді самець може їй допомогти. Період висиджування триває до 14 днів. Вилупилися пташенята досить ненажерливі, батьки годують їх двокрилими комахами до 300 разів на день.

Через 15-17 днів, коли пташенята оперятся, вони вилітають з гнізда.

У природі плиски живуть до 10 років, в неволі — 12-15 років.

В зв’язку з діяльністю людини місця проживання цих птахів скорочуються. Тому, деякі види перебувають на межі зникнення. Якщо ми не зупинимося, наші діти вже не зможуть помилуватися цими чудовими пташками.