Качка по прізвиську поганка насправді не має ніякого відношення до загону качиних, крім подібності у зовнішньому вигляді і постійного проживання на воді. Ця птиця в народі називається вухата, чубата, а по-науковому – велика поганка або чомга. Поганкою її прозвали за практично неїстівне м’ясо – є його можна, але воно має виражену відштовхуючим ароматом риби.

Опис поганки

Європейська поганка, або чомга, це найбільш велика особина з сімейства поганковых, відноситься до водоплавним. Зовні цей птах нагадує вигадку, але чомга і качка не мають нічого спільного. Завдяки особливій будові кісток (вони не такі порожні, як у інших птахів, і менше заповнені повітрям) поганки можуть триматися не на поверхні води, а майже або повністю занурюючись в неї.

Зовнішній вид чомги:

  • тулуб вальковатой форми;
  • тонка, довга шия;
  • далеко віднесені назад ноги;
  • практично непомітний хвіст;
  • плоскі кігті;
  • короткі крила;
  • гострий прямий дзьоб.

Особливістю великий поганки є ноги – вони короткі, але сильні. На них немає перетинок, як у качок, але знаходяться широкі лопаті з боків пальців, за допомогою яких птах швидко плаває і відмінно пірнає. Три пальці дивляться вперед, а четвертий спрямований назад. Під час плавання ноги знаходяться під тулубом чомги, а ззаду, діючи, як корабельний гвинт.

У поганки м’яке і щільне оперення, пера виходять з шкіри майже під прямим кутом. Поза шлюбного періоду самця ушастой птиці важко відрізнити від самки, як за розміром, так і по оперенню – переважають темні, сірі кольори. У шлюбний сезон на голові і шиї з’являються чубчики, черевце і шия спереду світлі, з боків яскраві руде пір’я. На шиї видно індіансько-червоний комір з чорною облямівкою. На тімені по 2 пучка чорних пір’їн.

Думка экспертаЗаречный Максим ВалерьевичАгроном з 12-ти річним стажем. Наш кращий дачний експерт.Задати вопросРазмерами поганка невелика – самці важать до півтора кілограмів, самки – 1-1,2 кілограми. У довжину досягають 50-70 сантиметрів.

Місця проживання птиці

Чубата поганка більшу частину часу проводить на воді. Завдяки особливому будовою ніг (вони розташовуються позаду, на них відсутні перетинки) птах ледве ходить, виглядає незграбною. Виходять на берег поганки рідко, в основному, в період гніздування. Мешкають в ставках і озерах.

Чомгу можна зустріти на водоймах у будь-якій країні Євразії. Птах не любить холодний клімат, тому практично не живе в північних областях. Не зустріти велику поганку в Австралії та Новій Зеландії, Африці поки вони живуть, хоча в невеликих кількостях. У центральній Європі чомга може жити навіть у штучних водоймах (ставки міських парків).

Поведінка в дикій природі

Поганка – денна птиця, вночі пересувається рідко і тільки при яскравою Місяці. Живе поодиноко, тільки в період гніздування створює пару. Цілими днями перебуває на воді, добре пірнає, кидаючись у воду прямий шиєю, плаває під водою на великі відстані.

Думка экспертаЗаречный Максим ВалерьевичАгроном з 12-ти річним стажем. Наш кращий дачний експерт.Задати вопросЛетает добре, але неохоче, тому при небезпеці їй простіше пірнути під воду, ніж злетіти (для цього птаха потрібен великий розбіг). Голос чомги гучний, птиця здатна видавати різноманітні звуки.

Весняний проліт починається в березні-квітні, коли відкриваються водойми. Гніздитися поганки воліють на озерах, де є ділянки заростей і очерету, але є і області відкритих глибоких вод. Якщо водойма дрібний, чомги гніздяться парами. На великих озерах можуть селитися скупченнями до 50-100 пар.

Раціон харчування

Основний раціон чомги становить дрібна риба, не більше 8 сантиметрів в довжину. Велика поганка вживає риби більше, ніж всі інші види поганковых.

Крім рибок, може харчуватися:

  • плавунцами;
  • жучками;
  • рачками;
  • молюсками;
  • бабками;
  • водяними клопами;
  • веснянками;
  • равликами.

Головний метод добування їжі у поганок – пірнання. Вони опускаються під воду 2-3 рази в хвилину, щоразу долаючи відстань до 25 метрів. Одна з 4-5 спроб зловити рибу закінчується вдало. Коли доросла чомга ловить рибу, каченята з вереском кидаються до неї і намагаються заволодіти їжею. Молодняк годують пуголовками, дрібною рибкою, комахами.

Поганка може годинами перебувати на поверхні води або, занурившись у неї наполовину, збирати їжу з водяної поверхні і ловити комах на льоту.

Розмноження і шлюбний період

Чомги відомі своїми незвичайними шлюбними іграми, попередніми гніздування. З боку ці ігри схожі на танець – птиці пливуть назустріч один одному, оперення на голові нахохлено. Зустрівшись, самець і самка встають на воді, одночасно пірнають і підбирають з дна водойми частинки водоростей. Їх вони підносять один одному в дзьобах в якості подарунків.

Як парування, так і гніздування, буде відбуватися на саморобному плоту з очеретів і засохлих водоростей. Але для спарювання використовується торішній пліт, а для виведення пташенят пара спільними трудами будує новий. Кладка яєць зазвичай відбувається в кінці травня. Самка відкладає 3-7 яєць білого кольору, але з часом вони набувають коричнево-зелений відтінок.

У гнізді висотою близько 50 сантиметрів яйця знаходяться в теплі, незважаючи на те, що під вагою тіла чомги воно занурюється у воду. Насиджують обидва батьки. Через 24-30 днів вилуплюються пташенята, які вже покриті пухом – у молодняку яскраве смугасте оперення. Пташенята перебираються на спину до батьків і перебувають там до 1,5-2 місяців, поки не навчаться самостійно добувати собі їжу.

Природні вороги

Головними ворогами, загрозливими поганки, в основному, в шлюбний період і під час висиджування яєць, є:

  • болотний лунь;
  • сіра сорока;
  • сорока;
  • щука.

Птахи можуть роздзьобати кладку яєць, а щуки із задоволенням ласують молодими каченятами, які тільки навчаються спускатися на воду. Загинути поганка може риболовної мережі, якщо заплутається в ній, коли занадто глибоко пірнає за видобутком їжі. Гнізд загрожують різкі зміни погоди, коли піднімаються сильні хвилі і збільшується рівень води у водоймі.

Популяція і статус виду

Чомги відносяться до виду поганковых – сімейства водоплавних птахів. Всього в популяції налічують 22 види, з яких 3 вже вимерли. Чомга є найбільш поширеним видом птахів з сімейства поганковых, що мешкають в Європі. Поганковые не мають родинних зв’язків ні з одним видом птахів. Спочатку вважалося, що вони відносяться до сімейства гагаровых завдяки зовнішній подібності і звичкам, пізніше теорія була піддана сумніву. У 2003 році була озвучена теорія, що поганковые – близькі родичі фламінго.

Незважаючи на те, що багато представників цих птахів гине під час сезонів полювання (її відстрілюють заодно з качкою), при несприятливих кліматичних умовах, популяція не скорочується. За останні десятиліття спостерігається збільшення чисельності завдяки тому, що значно розширюються мережі рибоводних господарств та інших штучних водойм.