В Євразії, північних регіонах Америки і Африки живе турпан – рідкісна качка, найбільш великий представник диких качиних. Колись турпани були популярним промисловим видом, цінувалися за жирне м’ясо і якісний пух, що підходить для тривалої експлуатації, що серйозно вплинуло на їх чисельність. Сьогодні вид захищений законом, що має посприяти відновленню популяції.

Зовнішній вид качки турпан

Зовнішній вид турпана жалобний, орнітологи і мисливці так і називають птаха – сумна качка. Статура велике, щільне і м’ясисте, голова велика, шия довга.

Зовнішня характеристика самців і самок наведена в таблиці.

Параметр Самець Самка
очі блідо-сірого кольору, майже білі, в поєднанні з темним забарвленням пір’я надають птиці траурно-сумний вигляд, під очима видно білі цятки сірувато-блакитні, білих цяток немає
дзьоб короткий, сплощений, з великими і помітними ніздрями, чорного кольору від краю до ніздрів, далі до основи оранжевий з чорною окантовкою, біля основи виражена горбинка довше, чорно-сірого кольору, без горбинки
лапи короткі, з товстими кістками, насиченого червоного кольору, знаходяться близько до хвоста, перетинки між пальцями широкі жовто-оранжевого кольору, перетинки менш широкі
забарвлення насичено-чорний, з синюватим відливом, білі; махові пера з боків утворюють так звані «дзеркальця» коричневий з крапчастими, махові пір’я теж формують білі «дзеркальця»
вага до 1,5 кг до 1,2 кг
довжина тіла 52-58 см 50-55 см
голос неприємне писклявое крякання, доповнене хрипом і шипінням, іноді схоже на вороняче каркання і зітхання з потьохкуванням картавое, хрипко-шипляче крякання

Рід турпан ділиться на кілька видів, подібних анатомічно і за зовнішнім виглядом, загалом, вписуються в зазначений опис таблиці. Від звичайного турпана види відрізняються лише дрібними нюансами зовнішності і ареалом:

 

  • Горбоносий турпан. У самців чорне оперення райдужно відливає, помітні синьо-фіолетові і зелені відтінки. Білі плями під очима крупніше, захоплюють потилицю. Назва обумовлено більш широкими ніздрями і опуклою горбинкою. Вихідний ареал – тайгові озера.
  • Пестроносый турпан. Невелика качка, що важить близько 1 кг. Особливість зовнішності – забарвлення дзьоба: білі плями і червоні візерунки на чорній основі. Голос птахів – тихе крякання з підсвистуванням. Місця проживання – озера Канади, півночі США, хвойних лісів Аляски.
  • Синьга (чорний турпан). Качка важить максимум 1,3 кг. Дзьоб прикрашений жовтою плямою. Хвіст довгий, з гострим кінцем. На боках відсутні білі «дзеркальця». У холодний сезон і селезні, і самки темно-сіро-коричневі. З приходом весни самці надягають траурно-чорне вбрання. Ареал охоплює Євразію від Британських до Курильських островів, простягається від Скандинавії на півночі до середземноморського узбережжя Африки на півдні.

 

Середовище проживання і спосіб життя

Качка турпан краще селитися на озерах, оточених горами і хвойними лісами. Значна частина популяції веде осілу життя на грузинських та вірменських водоймах. Зиму проводять у регіонах з помірним кліматом, з північних гніздування відлітають в кінці жовтня і листопаді. Відліт починається пізніше, ніж у інших диких водоплавних видів, а повернення до гнездовьям відзначається у травні, коли північні водойми звільняються від крижаного покривала.

Гніздиться качка турпан на невеликих водоймах. У перелітний період птахів можна помітити на річках. Пересування по воді спритне і стрімкий, пливе качка з випнутими грудьми і піднятою головою.

Характер птиці

Незважаючи на похмуре оперення, качка спокійна, неагресивна, не схильна конфліктувати з іншими пернатими видами. Турпани обережні, ніколи не наближаються до людського житла.

Думка экспертаЗаречный Максим ВалерьевичАгроном з 12-ти річним стажем. Наш кращий дачний експерт.Задати вопросБлагодаря вмінню пірнати турпани спритно рятуються від переслідуючих їх хижих птахів: вертикально падають у воду, ховаються в її товщі. Зупинившись на морі, можуть плавати на значній відстані від берега.

Їжу качка видобуває у воді, спритно пірнає, причому може зануритися на глибину до 10 м, протриматися там до хвилини. А ось літають турпани важко, неквапливо, із зусиллям злітають з водної поверхні, в польоті тримаються близько до земної поверхні.

Чим харчується?

Основний корм турпана:

  • дрібна рибка;
  • молюски;
  • підводна рослинність;
  • комахи і личинки.

Тобто качка турпан всеїдна, вживає і рослинну, і тваринну їжу. Полюючи під водою, качка чудово плаває, гребе не тільки лапами з широкими перетинками, але і розчепіреними крилами. Коли на ділянці годування закінчується їжа, турпани кочують, перелітають на інший кормової ділянку.

Розмноження качки

Качині пари утворюються наприкінці зими або ранньої навесні. На місця гніздування птахи прилітають вже парами. Якщо при перельоті самки відбиваються від зграї, то селезні гальмують, чекають їх. Токування групове. Щоб доглядати за самками, самці, оточують їх. Селезень пірнає під воду, щоб непомітно підібратися до обраної самиці. На наступний день запліднена качка низько кружляє над землею, голосно крякая, тим самим сповіщає про те, що збирається відкладати яйця. Гніздо утеплює власним пухом, тому в період кладки виглядає облізлою.

Качка будує гніздо прямо на землі біля води. Нерідко гніздо турпана можна помітити в колонії чайок. У сезон качка робить одну кладку – у другій половині червня, сидить на ній близько місяця. Кількість яєць неоднакове у різних видів турпанов, але, в середньому, їх 7 штук. Яйця овальні, білі або світло-бежеві. Проклюнулися пташенята майже голі, важать до 55 р.

З-за пізньої кладки каченята до початку серпня ще зовсім маленькі. Самці довго не затримуються з самками, відлітають на місце линьки. З-за слабкої розвиненості материнського інстинкту самки теж рано залишають молодняк, воссоединяются з самцями через кілька днів після прокльовування пташенят. А молодняку доводиться самостійно виживати, годуватися.

Багато пташенята гинуть від голоду і хижаків, деяким вдається прибитися до потомства інших водоплавних видів.

В кінці жовтня вижив молодняк збивається в зграї, готуючись до відльоту на південь. У зграях немає старих качок, оскільки ті відлетіли на місце линьки раніше. Але молоді турпани непогано орієнтуються в польоті, не збиваються в дорозі до місця зимівлі.

Тривалість життя

Виживати турпанам непросто не тільки з-за хижаків і інших небезпек дикої природи, але і з-за браконьєрства. Деякі особини доживають до зрілого віку. Тривалість життя становить 13 років.

Природоохоронний статус

На турпанов здавна полювали народи півночі. Сезон полювання починався в кінці травня і в червні, коли повернулися на батьківщину птиці низько кружляли над водоймами, готуючись кублитися на обраному місці.

Турпан – качка обережна, але дурна. Принадити її мисливцеві нескладно. Так, північні добувачі бекали, як ягнята, і ці звуки дійсно залучали птахів. Західні мисливці діяли хитріше: виготовляли опудало турпана, виносили до водойми, а птахи брали підробку за живого родича. У північних народів було прийнято зберігати вбиті тушки прямо на заледенелой поверхні водойми, закривши мохом.

Сьогодні полювання на турпанов під забороною, вид вписаний в Червону книгу як зникаючий, що потребує охорони. Чисельність птахів у всьому світі не перевищує 4,5 тисячі особин. Хоча, завдяки охоронного статусу, кількість особин стабілізувався, орнітологи сподіваються, що почне збільшуватися.